Рекордно ниска безработица от 4.4% в страната през ноември отчита Агенцията по заетостта.

Отбелязва се, че това е най-нискaта стойност на показателя за този месец от съществуването на административната статистика на институцията. На годишна база също продължава да се отчита спад, който за този ноември е 0.4%.

По данни на агенцията в края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 145 431, което е нарастване с 3 444 лица повече спрямо отчетените през октомври.

През ноември са регистрирани нови 23 744 безработни, което е с 1 738 по-малко от предходния месец и с 906 лица по-малко спрямо регистрираните през ноември 2021 г. Други 609 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

230 000 души останаха без работа от началото на годината

230 000 души останаха без работа от началото на годината

Новорегистрираните безработни от средата на октомври са два пъти повече от постъпилите на работа

През ноември са започнали работа 11 416 безработни. Работа чрез бюрата по труда откриха и 255 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите. През месеца най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост - 19,2%, следват тези в търговията - 13,4%, хотелиерството и ресторантьорството - 6,1%, държавното управление - 5,3%, строителството - 5,8% и други.

787 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца - 267 по програми и мерки за заетост и 520 - по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Други 377 безработни и заети лица са включени в различни обучения, а 664 са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 8 439. Най-много свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (28.9%), следват търговията (13.6%), държавното управление (10.2%); образованието (8.1%), хотелиерството и ресторантьорството (7.7%) и административните и спомагателните дейности (7.0%).

Най-търсените от бизнеса професии през ноември са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; продавачи; персонал полагащ грижи за хората; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; водачи на МПС и подвижни съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; преподаватели; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.