717 кучета са осиновени от общинските приюти от началото на годината до края на месец октомври, съобщават от пресцентъра на Столична община.

За сравнение през цялата 2018 г. осиновените кучета са 600.

За същия период кастрираните кучета са 2260, а в общинската ветеринарна клиника "Връбница" за лечение са постъпили 286 кучета. По кампанията за кастрация на дворни кучета са кастрирани 374 кучета.

"Осиновявай, не купувай" e осиновителска кампания на ОП "Екоравновесие и Столична община за насърчаване на осиновяванията и намиране дом на кучетата, настанени в общинските приюти. Кампанията се провежда от 2017 г. и вече трета поредна година в рамките на инициативата се провеждат различни събития и мероприятия, като кучетата се извеждат извън общинските приюти на различни обществени места.

По време на инициативите, всеки желаещ може да види, разходи, погали и ако желае да осинови куче от приют. Осиновяването може да се извърши веднага, на място, за което е необходимо единствено лична карта.

От Столична община и "Екоравновесие" отчитат, че ръстът на осиновяванията на кучета от общинските приюти се увеличава.

Съгласно сключено споразумение за сътрудничество между Столична община и германската неправителствена организация "Щройнерхилфе Булгариен" от 31 юли 2019 г. за осиновяване на кучета от общинските приюти в 43 кучета са осиновени в Германия.

Желаещите да осиновят куче може да се запознаят с кучетата от общинските приюти в с. Горни Богров, където са настанени кучета над 1 година и в кв. "Слатина", ако иска да осинови малко кученце.