Хората без постоянен адрес в България са 81 360. Това сочат данните, получени от Българския хелзинкски комитет през април от регионалния министър.

От БХК посочват, че липсата на постоянен адрес е сигурна пречка за издаване на лична карта и възпрепятства упражняването на редица права, като правото на свободно придвижване, на труд, правото на участие в свободни избори, правото на собственост, правото на социално и здравно осигуряване, правото на сключване на брак и т. н.

Освен това лична карта се изисква за справка при предоставянето на всички административни, банкови, нотариални и други услуги.

Регистрацията по постоянен адрес е определяща за местната компетентност на органите, които могат да съдействат за лица от крайно уязвими групи за удовлетворяване на техни базови потребности - социални помощи, здравни услуги, жилищно настаняване, образование.

Хората без постоянен адрес в момента в страната са лица, задължени да заявят постоянния си адрес, които не са го направили. От общия им брой от 81 360 българските граждани са 75 406, а чужденците - 5 954.

От общия брой хора без постоянен адрес 75 406 са хора, подлежащи на адресна регистрация по реда на Закона за гражданската регистрация, за които има създаден електронен личен регистрационен картон на български гражданин и за които в регистъра на населението - Национална база данни "Население" няма данни за валиден постоянен адрес.

Останалите 5 954 души без постоянен адрес са чужденци, подлежащи на адресна регистрация по реда на българския закон, за които има създаден електронен личен регистрационен картон, но няма данни за валиден постоянен адрес.

От БХК посочват, че регионалният министър не разполага с данни за броя на лицата, на които кметовете са отказали регистрация по постоянен адрес.

От БХК напомнят, че още през 2017 г. Окончателният доклад за оценка на жилищния сектор, изготвен от Световната банка за Министерството на регионалното развитие и благоустройството, акцентира върху съществуването на дискриминация и социално изключване поради липса на адресна регистрация или документи за самоличност. По тази причина те призовават регионалния министър да изготви оценка на въздействието на разпоредбите, уреждащи адресната регистрация, както и да предложи мерки за справяне с проблема.