Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо. Така отговори министърът на културата в оставка Вежди Рашидов на писателя Стефан Цанев, съобщиха от пресцентъра на министерството на културата. 

Припомняме, че Цанев отказа да приеме най-високото отличие на Министерство на културата - наградата "Златен век". Писателят обяви своето решение чрез открито писмо до Вежди Рашидов, изпратено до "Площад Славейков".

Като причина за отказа си Цанев изтъква критерия на раздаване на наградите и друг скорошен носител на ордена - Димитър Иванов, бивш шеф в Шесто управление на Държавна сигурност.

Стефан Цанев определя структурата на ДС като "най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим", която "носи вината за хиляди погубени съдби".

Да се връчи "Златен век" на бивш ръководител от ДС, означава "официално оневиняване на репресивната институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви", посочва в откритото си обръщение Стефан Цанев.

Рашидов обаче допълва, че в случая трудно разбира какво не желае да приеме, тъй като до този момент не е подписвал за каквото и да е отличие. Той уточнява, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до него. 

"Така че, скъпи приятелю, няма още факт, а едно нещо може да се приеме или откаже, когато е факт. Когато такова предложение дойде при мен за подпис и ти си съгласен, аз с удоволствие ще го подпиша. Но тук ще кажа, че в близкото минало подписах една награда и то с голямо удоволствие - лично мой избор бе ти да бъдеш награден с Националната награда "Христо Г. Данов", заедно с парични средства. Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш"., пише той.

Тук той разяснява и защо Димитър Иванов е получил отличието.

"За него пристигнаха предложения от музеи и университети. Тези предложения постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава. Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов?", пита министърът. А за раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. Явно това не възбужда страстите на хора, които обичат да се героизират, смята той.

Министърът напомня също така, че ако има потърпевш, и то сериозно, от тази система, за която Цанев негодува, то това е самият той  - от ранното му детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре. Поради същото уважение иска уведоми, че никога не е бил член на БКП, доносник в службите на ДС, член на БСП, ДПС, на ГЕРБ и която и да е друга партия и в творчеството си няма нито едно произведение, което да е във възхвала на който и да е режим. С това заключва Рашидов, като честити 80-годишния юбилей на твореца.