Ловчанският митрополит Гавриил бе удостоен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен от Светия Синод, съобщиха от БНР. Той е отличен за църковни заслуги.

Борисов: Патриотизмът е упованието в Бога

Борисов: Патриотизмът е упованието в Бога

Истината е в толерантността

Отличието му беше връчено от Негово Светейшество Патриарх Неофит по повод освещаването на новата катедрала "Св. Св. Кирил и Методий" в центъра на Ловеч. Това е първата построена у нас от повече от 90 години насам катедрала.

След освещаването на православния храм и отслужването на първата Света Литургия в нея, Негово Светейшество Патриарх Неофит каза: "Многолетният нов Божи дом гостоприемно отваря врати за всички търсещи българи и жадуващи за спасителната православна вяра. Да благослови Бог, този прекрасен храм да се превърне в истински църковен център на града и епархията, в средище на активен, духовен и културен живот".

За заслугите си към църквата, Ловчанският митрополит получи и енголпия на Свети Климент Охридски. "Да се възрадваме и се възвеселим, братя и сестри, защото от днес и занапред ще имаме това свято място", каза ловчанският митрополит Гавриил.