Некоректно се интерпретира информацията, че намаляването на ДДС в нашия сектор ще доведе до загуби от 150 млн. лв. за държавната хазна. Тези изчисления са направени на база данни за 2019 г. и за всички е ясно, че през 2020 г. няма как да бъдат достигнати.

Това заявява от Българската асоциация на заведенията у нас в своя позиция до медиите.

Те напомнят, че в продължение на два месеца бизнесът им е бил затворен със заповед на министъра на здравеопазването, а към момента работи с около 20% от капацитета си. Повече от 50% от ресторантите пък изобщо не са отворени поради липсата на летни градини, отбелязват от асоциацията.

Намалиха на 9% ДДС-то за туризма, ресторантите и книгите

Намалиха на 9% ДДС-то за туризма, ресторантите и книгите

Предложението мина със 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" -68

Те посочват, че част от бранша им са и нощните клубове и заведения, които продължават да са официално затворени. Затова според тях в тази ситуация финансовите резултати от 2019 г. нямало как да бъдат достигнати.

От БАЗ са на мнение, че се пропуска и фактът, че по тяхно настояване минималният осигурителен праг за служителите им ще се увеличи на 800 лв. Средно за бранша, като се вземат предвид и заплатите на висшия мениджмънт, минималният осигурителен праг ще бъде около 1000 лв. Това означава близо 70 млн. повече приходи в държавния бюджет от осигуровки, подчертават от БАЗ. 

В тази връзка от асоциацията считат за некоректни и интерпретациите на позицията на Министерството на финансите.

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

1,763 млрд. лв. ще са загубите за бюджета ако се изпълнят исканията