По данни на Европейския съюз в България е удвоена продажбата на марихуана. Страната ни е №6 в ЕС по употреба на наркотика.

В 60% от случаите редовната употреба води до шизофренизъм, а според Японския национален център пушенето на марихуана увеличава риска от глухота от 20 до 60%. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която взе участие в дискусията "Няма добра дрога".

Фандъкова поздрави всички присъстващи за днешния празник 1 юни. Според нея едни се страхуват, а други се интересуват от темата за наркотиците. По думите й е много важно да не се прибягва до употребата на наркотични вещества, но също така трябва да бъдем и много информирани, за да знаем какво да правим.

В последните години употребата на наркотични вещества сред младите хора намалява, но за сметка на това навлиза така наречената дизайнерска дрога, отбеляза тя.

Фандъкова изтъкна, че мерките, които трябва да се вземат, за да се предотврати употребата на дрога сред подрастващите, са в областта на социалните предизвикателства, училищната среда, семейната среда, намиране на алтернативи за дейности, както и спиране на дейността на наркопроизводителите.

Друго, което трябва да се направи, според нея е, че трябва да се изгради и нагласа сред младите хора за водене на здравословен начин на живот. "Нашата цел е как да направим, така че младите хора никога през живота си да не се докоснат до наркотични вещества", констатира кметът на София.

Тя призова да бъде подкрепена инициативата София - европейска столица на спорта.

Ваня Колева, зам.-министър на младежта и спорта от своя страна също поздрави присъстващите за днешния празник и добави, че имаме нужда преди всичко от вяра, защото тази тема е актуална и трябва да се говори открито.

Колева обясни, че основният приоритет на Министерство на младежта и спорта (ММС) е да се подобри качеството на живот на младежите, а също така да се изградят едни силни и отговорни личности.

Тя изрази съжаление, че на подрастващите може да се покаже и грешният път в живота, ако бъдат подтикнати към употребата на наркотичните вещества. "За да се противопоставим на тези явления от спортното ведомство разработихме Национална програма за насърчаване на младежките дейности", каза още Колева.

Тя за пореден път призова, че всички трябва да бъдем информирани за това до какво може да доведе употребата на наркотични вещества и до какво може да доведе това в бъдеще.