Невероятно нашествие от змии по ливади, ниви и в самите селища се наблюдава тази година. Особено се е увеличил броят им в Родопите, съобщава БНТ.

Според биолози причина за това е оставянето на много пустеещи земи, което води до разрастване на популацията от мишки и гризачи, а те са най-добрата храна за влечугите.

Екоминистерството издаде специален наръчник как да се предпазваме от змиите.

Според препоръките в него особено важно е при излети в природата да сме облечени с дълъг панталон и да носим високи обувки. Добре да имаме в ръка пръчка или друго помощно средство.

При среща със змия най-важно е да не я закачаме, а бързо да отминем. Змиите не са агресивни спрямо хората, освен ако не ги предизвикаме - да ги настъпим например.

Ако все пак се стигне до ухапване не трябва да се изпада в паника, тъй като отровата не действа толкова бързо, но тичането помага за бързото й разпространение в тялото. Важно е да пием много течности, за да можем  по-лесно да отделим отровата.

Единственият сигурен враг на змиите си остава таралежът. Затова специалистите препоръчват да се заселват таралежи из градини или места, в които има опасения за появата на пълзящите животни