Неустойчивите земеделски практики оказват негативно влияние върху популацията на някои видове птици. Това показват данните от Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2021 г. Припомняме, че той беше публично представен днес от екип на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Според информацията, представена в документа, От всички, оценени през 2021 г. 79 вида птици, тези с тенденция към намаляване на числеността са 19%, с тенденция на увеличаване са 28%, стабилните са 18%, а тези с неопределена категория на тенденцията са 35%. Изчислението е на база на индикатори за популационни тенденции, какъвто е Индексът на обикновените видове птици. Понижаването на даден индекс сочи за влошено състояние на пернатите или техните местообитания, поясняват експертите.

При Средиземноморското преброяване през 2021 г. са установени 219 179 индивида от 93 вида зимуващи водолюбиви птици, което е приблизително междинна стойност, спрямо флуктуациите през предходните три години. Флуктуациите в числеността на водолюбивите птици, отчитани в тесен времеви интервал, са в тясна зависимост от комплекс от абиотични, биотични и антропогенни фактори.

Що се отнася до флората, през 2021 г. са установени три нови за науката растителни вида с български произход, които са класифицирани като български ендемити. Популацията на единия вид се намира на територията на НП "Пирин", а другите са описани от Витоша и Рила, което свидетелства за важната роля на високите планини в България като активни формообразувателни огнища за българската флора . Съобщени са седем нови естествено[1]разпространени растителни вида и са установени нови данни за разпространението на 12 вида с природозащитна стойност (категории "Критично застрашен", Застрашен").

За периода 2004-2021 г., площта на защитените територии се е увеличила. През 2021 г. са предприети редица действия по отношение на опазване на видове. Сред тях са приемане на нов Национален план за действие за борба срещу незаконното използване на отрови в дивата природа за периода 2021-2030 г., сформиране е нов сектор "Престъпления против 12 околната среда и дивата природа" към ГД "Национална полиция" и други.

Президентът сезира КС за промени в Закона за земеделските земи

Президентът сезира КС за промени в Закона за земеделските земи

Според Радев има риск от безконтролно превръщане на земеделски площи във всякакъв тип централи за производство на енергия