От НФСБ настояват пред Светия синод за канонизация на Васил Левски. Със свое писмо националистите напомнят, че до този момент Светият Синод на БПЦ не е наченал процедура по канонизация, не е започнал предварително проучване по нея и не е отговорил официално на призива им. В писмо подписано от Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов, Борис Ячев, от НФСБ призовават Светия синод да предприеме действия по канонизиране на Апостола.

Националистите смирено напомнят на БПЦ молбата си. Те изтъкват, че са част от "единната, свята, съборна и апостолска Църква".

По мнението на НФСБ архиереите от БПЦ ще откликнат на желанието им да бъде разгледана този "изключително важен за целия ни христолюбив народ въпрос". В писмото им е записано, че канонизацията се подкрепя от мнозинството миряни и много свещенослужители. Като причина за това националистите изтъкват саможертвата на Васил Левски в името на свободата на българите да изповядват вярата си свободно.

От НФСБ заявяват готовността си да се срещнат с Негово Светейшество патриарх Неофит. На такава среща националистите искат да представят допълнителни мотиви.