Норвегия въвежда задължителна 10-дневна карантина в карантинен хотел за завръщащите се в страната, съобщават от Министерството на външните ни работи.

Мярката влиза в сила от полунощ на 28 март и отменя сега действащата възможност престоят в карантинния хотел да бъде намален до 3 дни и да бъде прекратен след отрицателен резултат от тест за COVID-19.

По информация на посолството ни в Осло неотложни и уважителни причини за пътувания в чужбина са събития като смърт на роднина, посещаване на непълнолетно дете и други, като преценката се прави от норвежките компетентни органи.

Норвегия затваря границите си за чужденци

Норвегия затваря границите си за чужденци

Изключения се допускат по хуманитарни причини...

От МВнР напомнят, че заради коронавируса в Норвегия се допускат единствено чужденци със статут на постоянно пребиваващи в страната. Изключения от изискването се прави за ограничени категории пътуващи, сред които чужденци, които пътуват по хуманитарни причини, които се събират с децата си, близки членове на семейството на постоянно пребиваващи в Норвегия, журналисти и персонал на чуждестранни медии, моряци и екипажи в авиацията и други.

Подробности за ограничителните мерки в Норвегия са публикувани на централния сайт на МВнР на https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Norway

При нужда от съдействие сънародниците ни могат да се обръщат към посолството ни в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: embassy.oslo@mfa.bg.