В деня на Сретение Господне нов православен храм „Успение на Пресвета Богородица” отвори врати в Ямбол. Първата празнична литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, съобщиха от общината.

"Това е първата новопроостроена църква през последните 128 години в нашия град. Ямбол е град с хилядолетна история и след като успяхме да обединим усилия и да съградим храма съм убеден, че този град го чакат още хилядолетия светло бъдеще", заяви по време на откриването на църквата кметът на Ямбол Георги Славов. Той благодари на всички участвали в градежа и в събирането на средствата.

Строежът е започнат на 1 ноември 2010 г., когато Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий освети терена и положи основен камък за начало на това богоугодно дело.                        

Черквата е изградена предимно с частни дарения, както и с подкрепата на община Ямбол. Основен ктитор е Кольо Колев, един от строителните предприемачи от Ямбол. Обектът е построен по проект, дарен от архитект Любомир Семерджиев.