Гражданите се борят напълно изоставени с втората вълна на COVID-кризата. Всеки си търси сам линейка, PCR тестове, легла, апарати за обдишване. И докато гражданите се притесняват за здравето на своите близки, властта пише закони. При това ги пише тихомълком, на тъмно, без да ги обявява публично, с една цел да минат между другото.

Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова, която даде изявление пред медиите за във връзка с новия проектозакон за ВиК.

По думите ѝ на 26 октомври регионалният министър Петя Аврамова обявява изцяло нов закон за ВиК услуги. Прави го без пресконференция, без да обясни целите и кои от проблемите решава, пояснява Манолова.

Този закон е опасен за българските граждани, защото тежко нарушава правата на потребителите. Той ще доведе по поскъпване на водата и национализиране на общинските ВиК. Този закон централизира корупцията в държавата, категорична е Мая Манолова.

Тя посочва, че се въвеждат три такси достъп - до питейна вода, до канализация, до пречиствателна станция.

Манолова направи сравнение, че гражданите както мръзнат и плащат парно, сега по същия начин няма да пият вода, но ще плащат за нея.

Тя отбеляза, че тези три такси достъп не се включват в цената на социалната поносимост на водата. Те нямат таван и можели да бъдат определени от властта, както тя реши.

Манолова запита защо в областите с най-бедно население като Шумен, Добрич и Хасково, се плаща най-скъпо и то за некачествена вода. Там цената на водата е над 3.50 лв, подчерта тя. 

Въпросът с водните помощи също не бил решен, липсвало в закона уточнение кой е уязвим потребител.

Пълно недоумение буди, че се предвиждат индивидуални договори за промишлените потребители, но за битовите потребители индивидуални договори няма, изтъква още Мая Манолова.

Тя е категорична, че новият закон предвиждал и нова КЕВР. В тази нова комисия двама души щели да решават цената на водата в различните ВиК асоциации. И решенията на новата КЕВР нямало да могат да се обжалват в съда от гражданите. 

Манолова подчерта няколко пъти, че особено опасно в този закон е да се национализират общинските ВИК. 

Тревожен според нея и подходът  при събирането на задълженията на гражданите. Ще се правят нови дирекции събиране. Създава се една бърза писта да можеш да осъдиш потребител, ако не си е платил водата, независимо, че тя е скъпа или качеството е лошо, обяснява Манолова.