Шестима наши сънародници се възползваха от услугите на новото българско консулство в Барселона, което вече отвори врати за граждани. Четирима души са подали заявления за документи за самоличност, а двама са получили заверки на пълномощни, съобщиха от външно министерство.

Адресът на новото ни задграничното представителство е Avenida de la Riera de Cassoles, 54, Barrio Vila de Gràcia, Distrito Gràcia, а приемното време е от понеделник до петък от 9.00 ч. до 12.30 ч.

От консулството уточняват, че от понеделник до четвъртък ще се приемат заявления за документи за самоличност, пълномощни, декларации, сертификати и документи по гражданско състояние, а в петък ще се извършват бракосъчетания (без последния петък от месеца) и ще се приемат заявления за визи, за документи за придобиване и отказ от българско гражданство, както и ще се връчват готови документи.

Предоставянето на консулски услуги ще става само по предварително записан час. Той може да бъде запазен онлайн на интернет адрес: https://www.consulatebg.eu/book, на електронния адрес на консулството: Consulate.Barcelona@mfa.bg до 17:00 ч., както и на телефон + 34 937969950 - между 15:00 ч. и 17:00 ч.

При наличие на свободен час гражданите ще получават потвърждение по електронната поща, което следва да носят разпечатано или да покажат на телефон. Ако за поискания ден няма свободни часове, ще им бъде предложен първият възможен час за друг ден.

Решението за откриване на консулство на Република България в Барселона беше взето от Министерския съвет на 5 май тази година по предложение на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Консулският окръг на задграничното ни представителство обхваща автономна област Каталуния и автономна област Арагон. В Каталуния живее голяма българска общност, възлизаща по официални данни на 11 239 души, а по неофициални на около 25-30 000 души. През 2018 г. областта е била посетена от 30 100 български туристи, като по-голямата част от тях са посетили Барселона.