Само за последната седмица на АМ "Тракия" станаха няколко тежки пътни инцидента. Всички са категоризирани като случили се по вина на водачите. Това оправдание обаче звучи твърде познато и вече доста изтъркано. Така започва позицията на ЕЦТП относно честите пътни инциденти по АМ "Тракия" с тежко ранени и пострадали.

От неправителствената организация считат, че това правителство е съставено от опитни експерти, които добре познават проблемите на пътната безопасност. От идването на служебното управление досега, обаче по пътищата ни загинаха десетки и стотици бяха ранени, допълват позицията си.

Те питат дали пътната безопасност е приоритет на управляващите в момента. Това е във връзка с инцидента, който стана в петък (11.06.2021г.), защото той е станал на новоремонтирания участък, за който от един месец ЕЦТП подава сигнали чрез медии и всички други възможни канали, че има сериозен проблем с пътната маркировка и тя е невидима. От организацията обясняват, че при една от техните инспекции в ефира на националната телевизия са демонстрирали, че пътната маркировка не покрива нито един стандарт. Повече от месец след техния сигнал нямало реакция на държавата дори и след поредния инцидент, при който загина човек. Нивата на смъртност рязко се вдигат и опасно се приближават към онези от 2019 г.

ЕЦТП се обръща към институциите и пита - има ли чадър на фирмата, която е положила маркировка на новоремонтирания участък на АМ "Тракия", че един месец след като са доказали, че тя е напълно негодна, все още никой не е накарал изпълнителя да премаркира.

От Евроцентъра за транспортни политики показват още грешки на АМ "Тракия"

От Евроцентъра за транспортни политики показват още грешки на АМ "Тракия"

Има дефицити в качеството на положената маркировка

От неправителствената организация са силно обезпокоени от липсата на каквато и да било загриженост на институциите за пътната безопасност. Те се питат къде е широко прокламираната реформа и промяна на статуквото. Как така се изнасят данни за некачествени ремонти и се твърди за откраднати пари, а няма кой да накара един изпълнител да си подмени некачествената маркировка? От ЕЦТП считат, че действията на служебното правителство представляват само и единствено шумни ПР акции, които не само, че не са облечени в никакъв смисъл, ами очевидно не водят до подобряване на състоянието на пътната безопасност.