Няма да има "амнистия" за незаконни гаражи или незаконни постройки.

Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред БНР.

През първата кампания вече са премахнати 200 незаконни гаражи, а през настоящата година предстои да бъдат премахнати още 1300. За всеки един от обектите, които са незаконни, ще бъде проведена тази процедура и тя ще бъде доведена до край.

Здравков обясни, че се планира изграждането на големи обществени гаражи, но те трябва да бъдат обвързани със спирките на масовия градски транспорт.

"Експериментално стартирахме с четири такива гаража, които са в непосредствена близост до метростанции. Като процедура най-напред сме с гараж, който се намира в район Студентски, до метростанцията на булевардите "Г. М. Димитров" и "Климент Охридски", гараж до Пета градска болница при спирката на метрото на "Мария Луиза", в район "Подуяне" до новата метростанция на третата линия и в "Овча купел" при метростанцията пред 88-о училище. Това са четири големи гаража с 250-300 места", поясни главният архитект. 

Арх. Здравков отбеляза, че нивата на моторизация в София надминават два пъти средноевропейските нива с между 600 и 700 автомобили на 1000 души. Общо са регистрирани около 1 милион. Това показва, че крайното решение на проблема минава през осмисляне на нивата на моторизация в града.

По отношение на ремонта на участъка от Околовръстния път между - разклона за Банкя и кв. "Павлово", главният архитект на София обясни, че са получени много възражения по предложените концепции за изграждане на пътния възел на булевардите "Никола Петков" и "Цар Борис Трети".

В момента се работи за промяна на концепцията и етапно стартиране на проекта от автомагистрала "Струма" към "Овча купел" и осъществяване на връзка на входа на "Горна баня".

След това ще се върви към обезпечаване с Подробен устройствен план, като желанието е да края на тази година процедурите по отчуждаване и подготовката на ПУП да са приключили до края на тази година.