Нереалистично е да се смята, че в момента на качване на видео с насилие и радикални възгледи, то веднага ще бъде спряно или блокирано. Това заяви експертът по информационна сигурност Борис Гончаров пред БНР.

Припомняме, вчера от "Фейсбук" съобщиха, че видеото от атаката в две джамии в Нoва Зеландия на 15 март 2019 г. е видяно 4000 пъти преди да бъде премахнато от платформата.

„Фейсбук”: Видеото от терора в Нова Зеландия е гледано 4000 пъти

„Фейсбук”: Видеото от терора в Нова Зеландия е гледано 4000 пъти

По време на излъчваното на живо нападението е било гледано по-малко от 200 пъти

По думите му няма система, която може да направи ограничение на видеото в момента на качване.

"Не мисля, че добре оценяваме и разбираме как функционира този механизъм. ... Мрежата е създадена именно с такава идея - да се споделя максимален брой информация - и тази мрежа да е максимално свободна. В момента, в който затегнете този контрол, излиза другият риск, който е свързан с прекомерна цензура и с оправдание на съдържанието в дадена посока. Трябва да се търси баланса между тези две неща", категоричен е Гончаров.

Той изясни, че във Фейсбук работят десетки хиляди модератори на съдържание. Няма как този процес да се случва без човешка намеса.

Русия показа на видео изпитания на ракетна подводница "Борей"

Русия показа на видео изпитания на ракетна подводница "Борей"

Това била основата на подводните сили на Русия

"Проблемът е не само технологически, но и чисто в посока на това - какво искаме да правим с тази мрежа и как тя се управлява", посочи експертът.

По същия начин не могат да бъдат блокирани и съмнителни акаунти и профили на потенциални терористи, добави Гончаров.