Не мога да приема криминалния случай в Якоруда, отнел човешки животи, да бъде употребен за лобистки интереси.
Това се подчертава в позиция на национални омбудсман Мая Манолова. 

„Искам да поднеса най-искрените си съболезнования на семействата и близките на починалите хора в Якоруда. Не мога да приема и по човешки не разбирам, как в този  толкова труден за тях момент, продължават опитите един откровено криминален случай, отнел 5 човешки живота (вече са шестима, б. р.), да се употребява за лобистки интереси", изтъква Манолова.

По думите ѝ, непочтено е да се спекулира с тази драма. "Призовавам за нулева толерантност на държавата към нелегалните производители на спиртни напитки", настоя тя.

Според омбудсмана било абсолютно недопустимо да се прави какъвто и да е паралел между трагедията в Якоруда и казаните за ракия по селата, които тя защити.

"Те (казаните) подлежат на двойна регистрация - в НАП и Агенция „Митници“ и се контролират от държавата, за разлика от нелегалните спиртоварни, които не подлежат на никакъв контрол. Категоричната ми позиция на омбудсман е, че без значение дали става дума за голям производител или за малки обекти за дестилиране, трябва да им бъде оказван 100% контрол", заявява още Манолова.

По думите ѝ, промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които атакува пред Конституционния съд, не само че не подобрявали този контрол, но щели да предизвикат масови фалити на производителите на ракия за собствена употреба и щели да поощрят нелегалното производство на опасен алкохол.