Непрекъснат камбанен звън и тежката миризма на тамян съпътстваха от самото начало литийното шествие на български духовници, представители на православната църква у нас и вярващи.

Над 9 000 души се събраха пред НДК, минаха покрай църквата „Света Неделя", Руската църка и достигнаха до храм-паметника „Свети Александър Невски", където бяха посрещнати от патриарх Максим, глава на Българската православна църква. Там беше извършен молебен, след което шествието продължава с изпълнение на църковни песнопения.

Българската православна църква и вярващите искат в училищата да бъде въведен учебен предмет „Вероучение". Повечето от хората държат децата им да се изучават на религия. Според тях, това до голяма степен ще намали агресията в училищата.

Министър Сергей Игнатов: Защо в училище, а не в храма?
Още...

Според някои от участниците в шествието, всяко дете трябва да има право само да избира каква вяра да изучава. Духовниците препоръчват ако бъде въведен такъв предмет, той да бъде адаптиран към децата, тъй като Библията може да се окаже трудна за разбиране.

Духовните лица носят икони, кръстове и пеят църковни химни. В София са дошли и представители на различни регионални епархии, които са пристигнали в столицата с близо 200 автобуса.

„Да спрем агресията сред децата", „Има православие - има България. Няма православие - няма България" са надписите на част от плакатите, които носят шестващите. Представители на мюсюлманското вероизповедание не присъстват на шествието, въпреки изказванията на Главно мюфтийство, че ще подкрепят протеста на духовниците.