До 19.00 часа на 26 март 2016 г. се забранява престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства по локалното пътно платно на Околовръстен път между пътен възел "Бояна" и Националния исторически музей.

Под мотото "Хора, а не донори" няколко хиляди мотористи се събраха в центъра на София за откриване на сезона, предаде bTV. Цялото пространство около храм-паметника „Св. Александър Невски”  беше препълнено с мотори за откриване на Мотосезона, което е в първия почивен ден след настъпването на астрономическата пролет.

За началото на мотошествието присъства и началника на Пътна полиция-СДВР Тенчо Тенчев, който искрено заяви, че шофьорите на пътя не са станали по-толерантни, нито мотористите - по-внимателни.

"За миналата година статистиката е тревожна. Имаме над 100 тежки пътно-транспортни произшествия с 11 убити мотоциклетисти и над 100 ранени мотоциклетисти и пътници, возещи се при тях. Конфликтът между водача на моторно превозно средство лек автомобил и мотоциклет е неизбежен.

В повечето от тези пътно-транспортни произшествия точно това е сюблимният момент – на регулирани кръстовища, водачът не спазва предимство, не вижда мотоциклета, който се движи насреща и става удар", обясни комисар Тенев.

Той изрази надежда тази година нещата да намалеят тежките пътно-транспортни произшествия с мотоциклетисти. "Дай Боже хората да са по-щастливи и по-толерантни един към друг", пожела комисар Тенев.

Рокерите отново коментираха внесеното предложение в парламента да има сезонна застраховка „Гражданска отговорност” и да има възможност за "почивка" между две застраховки, когато моторът, яхтата, караваната или лодката не се използват, а са в гараж.

Заради празничните демонстрации до 19:00 часа ще има промени в движението заради откриването на мотосезона.