Над 2,4 милиона са онези, които обмислят туристическо пътуване или почивка у нас тази зима - за предстоящите празници или за зимния сезон въобще.

Българските зимни курорти и културно-историческите дестинации са по-предпочитани от чуждестранните. Условията за туризъм в зимните курорти у нас като цяло се подобряват, според мнението на българите.

СПА или културно-исторически туризъм пък е избиран по-често пред ски и зимни спортове. Планиращите пътуване тази зима са преценили, че ще са им нужни около 1000 лв. Който ще пътува у нас по Коледа и Нова година, е заделил за това средно 5 дни. Пътуването в чужбина за празниците се очаква да бъде средно 9 дни.

Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по телефона сред 1000 българи в навечерието на зимния сезон.

42% от българите твърдят, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка за зима 2019-2020 г. в България, сочи проучването. Този дял съответства на над 2 400 000 българи. 18 на сто твърдят, че планират поне едно пътуване през зимните месеци в чужбина.

Снимка 457344

Източник: Галъп интернешънъл

Според "Галъп" българите в активна възраст, финансово по-обезпечените и най-младите заявяват в най-голяма степен, че ще посетят зимните ни курорти.

За 57% от анкетираните туризмът в българските зимни курорти се подобрява като цяло. За 26 на сто това не е така, а 17% не могат да дадат отговор.

Условията за зимен туризъм, които България предлага, са оценени високо от българите - близо три четвърти от всички запитани смятат, че условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които страната ни предлага, са определено добри (27%) или по-скоро добри (46%).

8% от българите са по-скоро недоволни от предлаганите услуги в зимните курорти в страната, а 6% не са никак доволни. Останалите се затрудняват да отговорят.

Снимка 457343

Източник: Галъп интернешънъл

Когато става дума за пътуване по Коледа и Нова година, например, средната продължителност на планирания туризъм в България е 5 дни.

При пътуване за празниците в чужбина обаче почивката продължава повече време - средно около 9 дни.

Заявилите, че планират пътуване за културно-исторически, СПА, винен или друг вид туризъм са близо три пъти повече от тези, които планират да отидат на ски или друг вид зимен спорт.

Независимо къде и как ще почиват мнозинството от българите, които планират зимна ваканция, заявяват, че ще отделят около 1000 лева за нея.