Търговията и промишленото производство са подобрили индексите си през октомври, съобщиха от родната статистика. На този фон обаче се наблюдава влошаване на активността в строителството.

Индексът на промишленото производство в страната се е увеличил през октомври с 0,3 на сто в сравнение със септември. При сравнение с октомври година по-рано пък има още по-голямо повишение - 2,8%.

При търговията на дребно през десетия месец на годината също има увеличение на индекса. Оборотът е нараснал с 0,5% спрямо септември. Ако се използва за сравнение октомври 2015 г. пък, повишението е 2 на сто.

На фона на това обаче статистиката отчита спад в строителната продукция и то с цели 14 на сто на годишна база. През септември имаше също голямо понижение от 10%, което само затвърди влошаването на индекса в сектора, започнало още в началото на годината.

Логично през първия по-студен месец на годината - октомври, когато започват по-сериозните студове и отоплителният сезон, има увеличение на производството и разпределението на ток, топлоенергия и газ с 1,9 на сто спрямо месец по-рано. На годишна база скокът е 8,8%.

Преди дни НСИ оповести данни, според които брутният вътрешен продукт на България се е повишил между юли и септември с 3,4% на годишна база. Това е резултат, който се оказа под предварителните оценки за растеж.