Само осем са непълнолетните майки в Кърджали, предаде "Нов живот", позовавайки се на информация от Дирекцията на социално подпомагане. Децата, родили деца, ще получават нови ваучерите, с които могат да купуват учебници, храна, детски дрехи и обувки и други стоки от първа необходимост, както и да послужат за плащане на детска градина от 2016 година.

Вучерите обаче няма да могат да се разменят за пари и освен това с тях не могат да се купуват цигари и алкохол, подчерта шефът на местната социална служба Красимир Ралев. На непълнолетните майки се полагат по два ваучера от по 50 лева за година. Освен тях те ще получават и месечното обезщетение майчинските си във ваучери по 35 лева.

За щастие няма случай, през последните три години на непълнолетни майки, изоставили детето си, съобщи Росица Стоянова, шеф на отдела за закрила на детето. При осемте случая, които има в момента, децата имат баща, припознати са, а освен това в отглеждането на децата участват и голям брои роднини, подчерта тя.

На фона на случаите в страната, Кърджали по този показател е на едно от последните места, което сочи една добра култура, дори при етносите, при които е традиционно ранното женене. Най-младата майка в Кърджали в момента е малко над 15 години. В областта има още петнадесет непълнолетни майки, девет от тях живеят в крумовградско, а шест в кирковския район.

Социалните работници работят съвместно с лекарите и вероятността да не знаят за други случаи на непълнолетни майки е малка.