Осиновяват кучета от столичните приюти, за да бъдат оправдани излизанията на гражданите навън в условията на извънредното положение. За това сигнализира директорът на общинското предприятие "Екоравновесие" Веселин Асенов, цитиран от БНР.

Въпреки че кандидат-осиновителите подлежат на събеседване, което да докаже, че те подхождат с правилните мотиви към подобно действие, през последните два месеца има и опити да се вземат животни само, за да бъдат използвани за разходка извън дома.

"Неведнъж сме връщали заявители за осиновяване, защото не искаме след края на извънредното положение съответното животно отново да се окаже при нас", обясни Асенов.

Той обясни реда за осиновяване. Това може да стане от понеделник до петък от 10 до 13 ч., като предварително се насрочва среща.

Асенов припомни, че след разходка, лапите на домашния любимец трябва добре да се измиват.

През март осиновените животни са 65, а от началото на април досега са 88.

Директорът на "Екоравновесие" допълни и, че доброволно изоставените в общинските приюти са повече в сравнение с предходните месеци, но не може да се говори за ясно изразена разлика в поведението на хората, заради извънредното положение.

1800 кучета има към този момент в приютите и ветеринарната клиника в район "Връбница". Засега са преустановени кампаниите по осиновявания, които се провеждат обичайно в големите столични паркове, но те отново ще бъдат възстановени при падане на ограниченията.

Веселин Асенов отбеляза, че основната дейност, а именно овладяването на популацията на бездомни кучета също не е спирала, макар и с намален състав на служителите. За двата месеца - март и април, заловените животни са почти 400.