В Одрин днес по обяд беше осветена, възстановената със средства от българското правителство, православна църква "Св. св. Константин и Елена".

Храмът е една от двете запазени до днес български църкви. Другата е "Св. Георги", също реставрирана от българската държава през 2004 година.

На празника присъства министър-председателят Сергей Станишев, съобщи БНТ.

Той присъства на светата тържествена литургия, която бе отслужена от русенския митрополит Неофит, епископ Наум, местния свещеник Александър Чакарък и свещеници от София и Свиленград.  

Специално за освещаването в Одрин дойдоха много автобуси от тракийските дружества и други родолюбиви организации.

Русенският митрополит Неофит отслужи службата за освещаването на храма. На нея присъстваха наши сънародници, дошли специално за случая от България, от Истанбул и Одрин.

Храмът „Св. Константин и Елена" е издигнат през 1869 г., но в средата на 80-те години на миналия век е опожарен и разграбен.

Миналата година беше получено разрешение да започнат възстановителните дейности, а официалната реставрация започна на 3 март 2008 г.

Храмът е възстановен точно както е бил в миналото, с помощта на архивни документи и стари снимки. Правителството отпусна за реставрацията 400 000 евро от бюджета.