От БЧК започват информационна кампания и с онлайн събития за COVID-19 под надслов "Направи го за тези, които обичаш", съобщиха от БЧК.

Инициативата е част от програмата "Дейности в отговор на COVID-19" и се провежда до март 2021 г. Целта е да се напомня за важността от спазването на противоепидемичните мерки, да предоставя надеждна информация и да се бори с фалшивите новини.

Инициативата ще бъде реализирана като част от програмата "Дейности в отговор на COVID-19" на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП), финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID). Чрез тази програма от БЧК продължават действията си, свързани с превенция и подпомагане на уязвими групи от обществото.

Към момента по програмата "Дейности в отговор на COVID-19" са предоставени над 30 000 хигиенни пакета, съдържащи и предпазни средства, 2 500 творчески пакета за деца в социално уязвима ситуация са в процес на раздаване и са проведени стотици сесии за промоция на хигиената и правилна употреба на предпазни средства.

"В БЧК вярваме, че само заедно като общество можем да се справим с днешната предизвикателна обстановка, да мотивираме повече хора да спазват мерките и да се пазим взаимно", заяви акад. Христо Григоров, председател на БЧК.

Освен дейности в отговор на пандемията от COVID-19 от БЧК продължават и другите програми - "Топъл обяд", чрез която 1473 деца от социално слаби семейства получават безплатна топла храна в настоящите зимни месеци; предоставянето на хранителни пакети за 470 000 социално слаби граждани по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане; дейностите и по програма "Домашни грижи за независим и достоен живот" в подкрепа на самотни възрастни хора и др.