Инвестиционният фонд „Екуест" няма да финализира сделката за купуване на трите фирми по чистота в София, докато Столичният общински съвет няма ясна позиция по въпроса с евентуалното прекратяване на концесията за почистване на града.

Това каза Георги Крумов, управляващ директор на фонда за България, цитиран от Дарик радио.

Крумов е провел среща с премиера Сергей Станишев, на която го запознал с искането на общинските съветници от БСП за разтрогване на концесионните договори, което според Крумов е лишено от правно основание.

Крумов отрече да е правил опит за инвестиционен натиск върху премиера на фона на искането от червената общинска група да се прекрати концесията на фирмите ВОЛФ, ДИТЦ и „Чистота" - София.

В същото време обаче е предупредил министър-председателя, че ако се разтрогне концесията, това ще е „възможно най-лошият знак за инвеститорската общност в България".

Излязох обнадежден след срещата с премиера, каза Крумов. Той подчерта, че искането за прекратяване на концесията по чистотата в София всъщност цели оставане на сегашните фирми.

Крумов каза още, че разговорите за купуване на 100% от акциите във фирмите, които чистят града и са собственост на Румен Гайтански-Вълка, са започнали преди девет месеца. Фондът вече е платил 5 млн. евро капаро по евентуалната сделка.

Продажбата на фирмите е принудителна и се дължи на атаката от кмета Борисов към сегашния концесионер, каза Крумов.

Той подчерта, че ако „Екуест" стане собственик на фирмите по чистота в София, а после Столичният общински съвет прекрати концесията, общината ще бъде осъдена да плаща неустойки години напред.