Откриха нов арест в дупнишкото село Самораново, съобщи Министерството на правосъдието.

Средствата за реконструкцията на сградата са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма "Правосъдие" по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година и са в размер на близо 2 млн. лв.

Министърът на правосъдието Мария Павлова, на официална церемония днес, откри четириетажната сграда, в която се помещават ареста, новото преходно отделение, т. нар. half way house и административните помещения за персонала.

Новият затвор в Самораново остави селото без вода

Новият затвор в Самораново остави селото без вода

Има процедура за рехабилитация на водопровода, но със срок до 2025 година

Целта е да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените в унисон с изискванията на европейските норми и стандарти, заяви правосъдният министър по време на церемонията.

Новият арест се намира в непосредствена близост до действащото затворническо общежитие "Самораново" към затвора в Бобов дол, което също е с подобрени условия за настаняване.

Общият капацитет на новоизграденото място за предварително задържане е до 47 лица, на преходното отделение - 12. В ареста са обособени спални помещения за двойно настаняване, изградени са килии за лица с физически увреждания и за лица със заразни заболявания, които трябва да бъдат настанявани отделно. Предвидено е отделно помещение за жени, както и места за престой на открито.

Преходното отделение е за лишени от свобода, на които им предстои скорошно освобождаване от затвора. Целта е в условия и с помещения, близки до семейната среда, те да се адаптират по-лесно към връщането им навън в обществото. При тези затворници ще се прилагат специални програми за интеграция, каквито се ползват активно в световен мащаб от години.

Нalf way house се изграждат още в затворническите общежития към затворите в Пловдив и Бургас. Такова отделение има и в новия затворническия комплекс в близост до ареста.

Новият затвор край Дупница - без решетки и в норвежки стил

Новият затвор край Дупница - без решетки и в норвежки стил

Министър Славов посети строежа в Самораново