Биолози откриха най-дългата змия в България. Влечугото дълго над два метра поставя нов рекорд за най-дълга змия. Това установиха биолози край Бургас, които уловиха студенокръвното.

Животното е намерено при рутинен мониторинг, извършен от група учени и студенти от БАН, Софийски и Шуменски университет.

Змията е неотровен смок и принадлежи към вида Голям стрелец (Dolichophis caspius), а общата ѝ дължина е 203 см. Съотношението на дължината на тялото, отнесено към дължината на опашката, показва, че животното е женско, поясняват експертите.

Змията е неотровна и е засечена в ненаселен район, така че новината е повод за гордост, отколкото за притеснение за местните хора, уверяват експертите.

До момента в България имаше уловени само две змии с дължина над два метра. За единия екземпляр информацията е много оскъдна. Другата змия е намерена в Източни Родопи и е женска с дължина 202 см.

"Тези три змии са рекордни за България и дори се доближават до световните рекорди за Големия стрелец"- поясняват проф. Николай Начев и д-р Мирослав Славчев, които документираха находката край Бургас.