Археолози откриха златно съкровище при спасително проучване на тракийска надгробна могила в местността "Силихляр" край Приморско, съобщи Дарик. На находката се натъкнали доц. д-р Петър Балабанов и директорът на Общинския исторически музей в Приморско Даниел Пантов.

Съкровището представлява комплект от украшения за ремъците от сбруята на главата на кон, които са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници. Изработено е от чисто злато от местен майстор и съдържа осем големи и двадесет и девет малки апликации.

Поставено е като дар в камерата на гробно съоръжение, което, според археолозите, е било ограбено още през античността. Запазването на съкровището се обяснява с обстоятелството, че при полагането в гроба е било старателно укрито, така че да не бъде намерено при евентуално оскверняване на гробницата.

Вероятно могилата е насипана след смъртта на тракийски династ, който е управлявал сегашните териториите на общината по онова време. Съкровището се датира между края на IV и началото на ІІІ в. пр. Хр. То ще бъде представено утре в сградата на Историческия музей в Приморско.

Полицаи пазят неотклонно откритото съкровище.