Откриват дарителска кампания за реставрирането на вилата на Евлоги Георгиев, съобщи БНТ. Инициаторите са от Националния инициативен комитет, създаден за честванията на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев (единият брат, дарител на Софийския университет "Св. Климент Охридски").

Целта на кампанията е да бъде възстановена и реставрирана вилата на един от най-големите дарители на България, която се намира в Карлово. Сградата е на повече от 125 години.

Тя е общинска собственост и се намира в съседство с вълнено-текстилната фабрика, построена от Евлоги Георгиев. Вилата е била предназначена за управителя на предприятието и неговото семейство. През 50-те години се е използвала за детски лагер.

През 1970-те и 80-те там са били административни канцеларии. След като остава без обитатели, тя бързо започва да се руши.

Според главния архитект на община Карлово Димитър Ахрянов състоянието на сградата е изключително тежко. Заради липсващ покрив снегът е влизал вътре. Това е причината подовите конструкции да изгният до такава степен, че да не могат да държат стените.

В края на 2018 година общината започна аварийно спасяване на вилата с пари от бюджета. Те обаче няма да са достатъчни за цялостното възстановяване на сградата.

Създават регистър "Наследство в риск"

Създават регистър "Наследство в риск"

Общината ипотекира културните паметници и ги ремонтира, собственикът плаща

"Искаме да има една експозиция музейна за дарителството и заедно със Софийския университет и неправителствени организации да изпълним със съдържание (сградата). През цялата година там да има научни форуми, да идват студенти, докторанти, професори, хора на науката, които да провеждат форуми", заяви Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово:.

Община Карлово разработва проект и за сградата на вълнено-текстилната фабрика, която също е дарение от братята Евлоги и Христо Георгиеви на града. Сградата е частната собственост и паметник на културата. От години и тя тъне в разруха.

Очаква се проектът да бъде внесен в началото на лятото в Института на паметници на културата, за да може да получи негово одобрение. Според чл. 72 от Закона за културното наследство общината със свои средства да извърши реставрацията и да ги потърси от собственика на сградата.

Националната дарителска кампания е подкрепена от вицепрезидента Илияна Йотова и държавни институции. Кулминацията на честванията по повод 200 години от рождението на Евлоги Георгиев ще бъде в началото на октомври.

Припомняме, Евлоги Георгиев е роден на 3 октомври 1819 г. в Карлово. След приключване на образованието си учителства известно време в Карлово.
През 1837 заминава за Галац, където двамата братя на майка му - Христо Пулиев и Никола Пулиев - имат фирма за търговия с ориз. На 1 март 1839 г. тримата подписват общ протокол за търговска дейност.

Христо Пулиев влага 68 000 гроша, Никола - 50 000, а Евлоги - 27 000. Скоро в Галац пристига и брат му Христо. В първите години те продават ориз, зърно и самоковско желязо.
В началото на 50-те години на ХIХ век братята започват сътрудничество с гръцката фирма "Теолого" в Манчестър и от Англия внасят прежди, платове, желязо, захар, подправки, кафе и ром.

В 1852 г. равносметката на съдружниците е: Хр. Пулиев - 445 386 гроша, Н. Пулиев - 222 482, Евлоги и Христо Георгиеви - 613 671, Стефан Василев - 42 390, Иван Пулиев - 30 785.

Братята откриват и тайните на банкерството - следят лихви, сконто и курсови разлики. През 1872 г. 90% от приходите им са от банкови операции. Ако сравним капиталите на фирмата през 1839 г. (145 000) и 1878 г. (11 631 000), по-голямата част от които са на братя Георгиеви, то увеличението е над 95 пъти. При смъртта на Евлоги състоянието му е 23 милиона.

Любопитна подробност е, че Христо Ботев е роднина с братя Георгиеви по майчина линия, но въпреки всички трудности по време на живота му в Румъния не се обръща към тях за финансова помощ.

Завещанието на Евлоги Георгиев е отворено на 9 юли, два дни след смъртта му през 1897, в Илфовския окръжен съд в Букурещ. След като адвокатът им прочита завещанието, става ясно, че Евлоги Георгиев дарява:

На българската черква в Букурещ 20 000 лева.

"Да се поддържа училището "Кирил и Методий" - 200 000 лева пък са предназначени за Букурещкия университет, "за да се издържат бедните, но прилежни студенти."

На общината в Галац са завещани 30 000 лева.

6 000 000 лева дарява за построяване на Висше училище в България (Софийския университет "Св. Кирил и Методий).

20 000 са отделени и за строителството на българска болница в Цариград.

За приюта "Елена" и букурещкото управление на болниците.

Три години преди смъртта си той е купил сграда в Солун за българска община.

На първите си братовчеди, родени от тримата братя на майка му - Христо, Никола и Иван Пулиеви, дава по 16 000 лева, които по-късно променя на 40 000.

Още по 4000 лева дава на тези от братовчедките си, които са останали неомъжени.

На леля си Елисавета Пулиева оставя къщите си в Букурещ заедно с покъщнината, конете и недвижимите имоти към тях.

За универсален изпълнител на завещанието на Евлоги Георгиев е определен Иван Евстратиев Гешов.

В завещанието си той пише: "Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно".