XXIX-тото издание на Международния балетен конкурс - Варна, планирано за 15-30 юли 2020 г., се отлага по технически причини и няма да бъде проведено през настоящата година. Това съобщават от Фондация "Международен балетен конкурс - Варна" на официалната си страница. 

Те поясняват, че допълнително ще информират кога се предвижда да бъде проведен конкурсът.

Международният балетен конкурс-Варна е създаден през 1964 г. Първото му издание се провежда от 2 до 13 юли в Летния театър в същия град - най-големия морски курортен център на България. Той е първото в света професионално международно балетно състезание.

"С всяка година разходите за провеждането на конкурса нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата", коментира председателят на фондацията Димитър Димитров пред БНР.

Димитров обяснява, че около 50% от бюджета на конкурса се осигурява от споснсори, 20-25 % - от собствени приходи и други около 25-30 % се осигуряват от МК и от Община Варна. 

700 хиляди лева - това е бюджетът, който се ползва към момента. В момента липсват 45-50 % от тях, подчерта председателят на фондацията. 

По думите му през последните години спонсорите са намалели. 

Министърът на културата Боил Банов обеща, че подкрепата за Международния балетен конкурс - Варна ще се вдигне на 100 хиляди лева. По думите му каквото е могъл, го е направил.

В тази връзка ръководството на Консервативно обединение на десницата (КОД) изразява възмущение от решението на културното министерство и община Варна да не се финансира най-престижния конкурс в България. 

Варна чества половин век от провеждането на първия международен балетен конкурс

Варна чества половин век от провеждането на първия международен балетен конкурс

"Възмутени сме от безразличието на институциите и най-вече на Министерството на културата, което би трябвало да полага целенасочени усилия за съхранението и развитието на подобни събития, изграждащи съвременния културен образ на България", пишат в позицията си до медиите от КОД.

Те са категорични, че не бива да се позволява подобно безразличие. За тях е необяснимо как министерството може да похарчи огромна сума за арт-инсталация от евтини стъклени чаши и парчета строителна изолация за културно събитие във Венеция например, но отказва подкрепа за традиционно събитие, изразяващо националната ни култура.

От КОД настояват, Министерството на културата не само да отдели средства за финансирането на конкурса, но и да помогне за неговото по-голямо популяризиране извън страната.

Те напомнят на културния министър Боил Банов, че опазването на такива културни и цивилизационни достижения е задължение на Министерството на културата, а не въпрос на желание или индивидуален избор.