Изместват пробното преброяване през април. Решението е било взето на неприсъствено заседание на Централната комисия по преброяването днес.

Изместването му с месец по-късно се дължи на епидемиологичната обстановка в страната и мерките, препоръчани от кризисния щаб.

От 20 април хората от цялата страна ще могат да се преброят пробно по електронен път на www.census2021.bg. Тестването на системата от възможно най-голям брой потребители ще помогне на Националния статистически институт за провеждането на същинското преброяване през януари 2021 година.

Преброяват ни пробно през пролетта

Преброяват ни пробно през пролетта

Същинското преброяване ще е през 2021 г.

От 27 април преброителите ще посещават домовете във Велинград, селата Света Петка и Чолакова, Разград, село Ясеновец и район "Студентски" в столицата.

От НСИ поясняват, че всички преброители и контрольори, които са подали документи за участие в пробното преброяване досега, ще бъдат поканени да се включат, без да кандидатстват повторно. Обучението им ще се проведе непосредствено преди пробното преброяване, когато ще получат и анкетните карти.

От Института уверяват, че отлагането на пробното преброяване не нарушава цялостната подготовка за същинското преброяване догодина. Всички останали дейности вървят по график, включително и предварителният пробен обход, който вече се провежда в посочените общини.