И днес станциите в София показват завишени стойности на фини прахови частици във въздуха, съобщи bTV. В буферните паркинги има много свободни места, въпреки че днес те са безплатни.

"Призоваваме гражданите да ползват буферните паркинги, да ползват и метрото, тъй като това е един лесен удобен начин за придвижване из града и това една от смекчаващите мерки при високи концентрации", заяви Теодора Полимерова от Столичния инспекторат.

Като част от мерките за справяне със замърсения въздух екипи на столичния инспекторат и КАТ ще следят дали тежкотоварните машини са добре почистени.

 На 10 януари буферните паркинги в София ще са безплатни

На 10 януари буферните паркинги в София ще са безплатни

Столична община въвежда безплатно паркиране

"Проверяваме също така и сметоизвозващите автомобили - дали са чисти, на фирмите, които почистват София. Там са установени 32 нарушения от началото на годината", обясни още Поличерова.

При установяване на нарушения, се налагат санкции - това са актове за административно нарушение.

А в квартал "Красна поляна" продължaва монтирането на филтри за комини.

Жители на "Красна поляна"  отново се готвят за протест заради мръсния въздух

Жители на "Красна поляна" отново се готвят за протест заради мръсния въздух

Те очакват срок от общината за премахването на незаконните постройки

Йоана Христова - зам.-кмет по направление "Зелени система, екология и земеползване", обясни, че когато се монтират съоръженията, домакинствата се подписват, че може ги проверят на какво се отопляват.

"Направихме и една интерактивна карта, за да ни е по-удобно и на нас и на гражданите да следим и всеки може да следи дали излиза черен пушек", посочи тя.

Според анализите на СО, над 55 000 домакинства на територията на столицата се отопляват с дърва и въглища, които генерират около 40% от емисиите на фини прахови частици.