Българската агенция за ядрено регулиране отрече изтичане на радиация от словенската АЕЦ.

Българската Агенция за ядрено регулиране веднага е установила връзка със сродната служба в Словения след съобщението снощи за инцидент в словенската АЕЦ „Кръшко".

Няма изтичане на радиация в околната среда, става дума за отклонение от нормалната експлоатация, а не за сериозен инцидент, съобщи на пресконференция Марина Низамска от Агенцията за ядрено регулиране.

Реакторът е спрян и ситуацията в словенската атомна централа е овладяна.

По международната скала за оценка на ядрени събития INES инцидентът в Словенската атомна електроцентрала „Кръшко" е оценен с нула, което е отклонение от скалата, тъй като тя е със стойности от 1 до 7, съобщи главният секретар на Агенцията за ядрено регулиране Николай Влахов.

Събитието е свързано с безопасността, но няма никаква опасност за населението и околната среда, категоричен е Влахов. По думите му такива събития се очаква да се случат многократно в живота на една атомна електроцентрала.

Според Марина Низамска от Агенцията за ядрено регулиране за авария се считат оценки по скалата INES от 4 нагоре.

За сравнение тя посочи, че трагедията с Чернобил е оценена със седма степен по скалата INES. Тъй като в словенския случай не става въпрос за аварийно събитие, не е задействана системата за ранно предупреждение, поясниха още специалистите от Агенцията.

Всъщност се е получил теч от една от тръбите, която е с много малък диаметър, по която водата отива за измерване в контролни прибори и всичко това се случва в херметичната част на централата „Кръшко", където има съответни средства за събиране на тази радиоактивна вода, поясни Низамска. Разбира се, за да бъде отстранена аварията, е трябвало реакторът да бъде спрян и това е направено по стандартната процедура за намаляване на мощността.

Реалният проблем идва от неправилна комуникация, коментира разразилата се паника Николай Влахов.

Първото съобщение на словенците гласи: „Опасност, опасност, опасност".

С второто съобщение на въпроса „Има ли опасност от радиоактивни хвърляния в околната среда?" словенците отговарят: „Няма в момента, но е много вероятно".

В третото съобщение, което идва от Европейската комисия се казва, че няма опасност.

Едва в четвъртото съобщение, което идва малко след 22.00 часа българско време, се обяснява случая.

Реалният проблем е неправилната комуникация, който идва от това, че словенският оператор е дал тези отговорности на словенските служители по връзки с обществеността, които не са специалисти по ядрена енергетика и безопасност, коментира Влахов.

Критични са били 30-тина минути, в които се е очаквало да се включат системите за следене на радиационната обстановка.

АЕЦ „Кръшко" се намира на 582 км от България. Реакторът е пуснат 1983 г. и е по японска технология от тип с вода под налягане - подобен на реакторите на АЕЦ „Козлодуй".