Освобождаването на заложници, сред които и двамата пленени българи от екипажа на кораба "Галакси Лийдър", ще бъде обсъдено на среща между Палестинската национална власт и представители на "Хамас" по-късно този месец. Това заяви новият палестински посланик в България д-р Насри Абу Джаиш, цитиран от БНТ.

Разговорите ще се проведат в Кайро.

Той посочи, че двамата ни сънародници не са военни и нямат общо с войната. По тази причина вече неколкократно палестинските власти са настоявали пред йеменските хути за тяхното освобождаване.

Елена Йончева се срещна в Йемен с пленените български моряци от Galaxy Leader

Елена Йончева се срещна в Йемен с пленените български моряци от Galaxy Leader

Любомир Чанев и Данаил Веселинов са в плен на хутите от девет месеца

Ден, след като връчи акредитивните си писма и след първата годишнина от началото на войната в Газа палестинският посланик призова международната общност да не си затваря очите за случващото се в Близкия изток. Той подчерта, че палестинските власти са против избиването на мирни граждани където и да е по света.

По негови думи година след началото на войната в Газa жертвите от палестинска страна са 42 000, като 16 000 от тях са деца.

"Поискахме от хутите, Иран и "Хамас" заложниците да бъдат освободени, включително и българите. Палестинският президент Махмуд Абас и нашите дипломатически служби полагат огромни усилия за тази среща в Кайро, на която ще бъде поставен въпросът за заложниците. Не мога да ви кажа какъв ще бъде резултатът, но въпросът ще бъде поставен", увери Джаиш.

Радев иска помощ от Иран за освобождаването на българските моряци от Galaxy Leader

Радев иска помощ от Иран за освобождаването на българските моряци от Galaxy Leader

Президентът постави и въпроса са освобождаването на заложниците, пленени от Хамас