София осъмна с паметник на министър-председателя Бойко Борисов.

По повод 1-ви април - Деня на шегата - скулпторът Андрей Врабчев реши да се пошегува със столичани по по-нестандартен начин. На площад "Гарибалди", намиращ се на улицата "Граф Игнатиев", Врабчев монтира за кратко паметник на премиера Борисов. 

Паметникът имаше светещи и мигащи червени очи. Има и вградена тонколона, от която се чуваха популярни изказвания на премиера. 

В дясното ръка на Борисов имаше ножица. В лявата - три книги, едната от която с ясен надпис "БКП". 

Около паметника се долавяше и музика - популярният хит от началото на 90-те години "Батальонът се строява".

Снимка 415575

Източник: БГНЕС

Авторът коментира пред БГНЕС идеята си. 

"Исках да покажа, че събитията, които се случват днес, утре ще бъдат история. Ще бъдат обект на възпяване или критика. Всичко, което правим, е паметник на нашето време", каза Врабчев, допълвайки, че трябва да сме съзнателни, защото всичко, което правим, остава като памет", каза скулпторът.

По думите му това е паметник от бъдещето, защото след време сегашните личности ще ли да бъдат исторически личности и вероятно възпявани дори. Поради това трябва да бъдем внимателни какво правим.

"Това много повече илюстрира времето, в което се намираме, като вкусови отношения, отколкото конкретна личност", посочи още скулпторът.

Паметникът предизвика бурни реакции сред минувачи и в социалните мрежи.

Самият Борисов се пошегува с него, пишейки в профила си във "Фейсбук". Той написа: "Честит първи април".

Публикацията взриви мрежата. Измежду първите коментари - предложение датата 1-ви април да стане официален празник на БСП. Малко след това и обратната теза - 1-ви април е празник на управляващите.

Граждани предлагат и паметникът да остане за постоянно, както и до Борисов да се появи паметник на германския Канцлер Ангела Меркел.

"Моля ви, наредете тоя паметник да остане! Двама велики държавници - Гарибалди и Вие на един площад. Какво по-добро", пише потребителят Денислав Кандев. Росица Рангелова пък предлага паметникът да бъде преместен в Борисовата градина, защото и без това младите вярвали, че е кръстена на премиера.

Останалите коментари са предимно поздравителни. Има и такива, които ласкаят доброто чувство за хумор на Борисов.

Около 10 часа паметникът изчезна от площад "Гарибалди".

Снимка 415574

Източник: БГНЕС