Надявам се, че идването на папата ще се превърне в празник на вярата, надеждата и любовта. Това заяви на пресконференция в БТА апостолическият екзарх монсеньор Христо Пройков.

По думите му папата идва на една среща с българите и да сподели своята обич към нашия народ. Той е изразил желанието си да отправи послание за мир и благоденствие и да благослови българите.

Посещението на Папата ще бъде повод България да се окаже в центъра на световните медии, допълни монсеньор Пройков. Мотото на папа Франциск по време на визитата е "Мир на Земята".

Годишно главата на римокатолическата църква прави не повече от 4 пътувания, като едно от тях през 2019 година ще бъде в България.

Папа Франциск в България и Македония от 5 до 7 май и в Румъния от 31 май до 2 юни

Папа Франциск в България и Македония от 5 до 7 май и в Румъния от 31 май до 2 юни

Ще посети България и Македония до 5 до 7 май

Тази визита ще има траен отпечатък в политиката на България, убеден е директорът на БТА Максим Минчев. Той отбеляза, че папа Франциск идва на посещение не само като глава на римокатолическата църква, но и като държавен глава на Ватикана.

Официалната програма на визитата на Негово Светейшество папа Франциск в България през месец май вече е публикувана на сайта на Ватикана.

Самото посещение е послание на Папата към православна страна и има желание да се срещне с Патриарха на българската църква, коментира монсеньор Пройков. По думите му католиците в България са под 1%, но тенденцията е те да се увеличават.

Първият ден от посещението на Светия отец, 5 май ще бъде в София, където той ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов, президента на България Румен Радев и представители на властта. Официалната церемония по посрещането ще се състои пред президентството. Папата ще се срещне с Негово светейшество патриарх Неофит и с членове на Светия синод.

Папата обеща пред Борисов да дойде в България

Папата обеща пред Борисов да дойде в България

Папата обаче не е посочил кога ще посети страната ни

Неделната програма ще завърши със света литургия на площад "Княз Александър Батенберг".

Света литургия ще бъде отслужена тържествено заедно с епископи и с кардиналите, които придружават главата на римокатолическата църква. Участие ще вземат и духовници, монахини и именно тази литургия ще бъде кулминацията на деня.

Вторият ден от визитата ще започне с посещение на бежански център. Част от учението на папата е свързано с помощ на хората, избягали от войната. След това Светият отец ще отпътува за Раковски, където ще отслужи литургия и ще даде първо причастие, а по-късно ще се срещне с католическата общност в църквата "Свети Архангел Михаил" в с. Секирово.

Папа Франциск ще се върне отново в столицата същия ден, за да присъства на събитие с представители на различните религиозни вероизповедания в България. На следващия ден Негово светейшество ще отпътува за Северна Македония.