Огромен интерес предизвика атракционният парен локомотив по маршрута от София до Черепиш, съобщава БГНЕС. Машината по традиция потегля по време на националните празници.

И тази година желаещите се бяха събрали час по-рано в очакване на атрактивната композиция. По график влакът потегли от Централна гара-София точно в 9:10 минути от челния коловоз. Много преди това обаче едни бяха решили да използват машината да си направят селфи с популярния машинист от столичното депо Ангел Алексиев, други пък позираха сред излизащия пушек и пара, трети пък се интересуваха от историята на машината.

Алексиев се занимава от 15 години с атракционните пътувания. Разполага с 3 парни локомотива. До месец ще бъде готов за движение и четвърти. Машинистът разказа, че основните клиенти са чужденци, българите се сещат за атракционните пътувания само по националните празници.

"Локомотивът не е толкова масов, за да се движи всеки ден. Поддръжката е тежка и трудна, липсват части. Поради тази причина гледаме да го съхраним. Ползваме го когато има тържества и влакове за такъв локомотив. Лично на мен ми струва много усилие за поддържане. Като средства не мога да ви кажа", каза машинистът.

На гарата две стари приятелки от Рила - Мария Коларска и Искра Йорданина, са дошли специално за атракционното пътешествие. 

"Усещането е уникално, защото се връщаме години назад, когато всички хора са пътували с такъв влак. Сега нещата се развиват толкова бързо, всеки пътува с автомобил, самолет, а така ще бъде една много приятна емоция", коментира Мария.

"Покрай бавното пътуване ще можем да разгледаме природата на България много по-добре. Защото, когато пътуваме бързо с кола или самолет не обръщаме внимание на тези детайли. А това че пуши, според мен не е никакъв проблем", допълва приятелката си Искра Йорданина.