Патриарх Неофит води петчленна делегация в Швейцария за подготовката на Осмия вселенски събор, по покана на Вселенския патриарх. Решено бе този Събор да се свика през 2016 година, съобщават от сайта на патриаршията.

Срещата или на църковен език - свиканата от Вселенската Патриаршия Синаксис на предстоятелите на Поместните православни църкви, ще се проведе в Шамбези, Женева, от 21 до 28 януари 2016 г.

В делегацията на БПЦ Българска Патриаршия ще бъде представлявана Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим, главният секретар на Светия Синод на БПЦ архимандрит Герасим, Теодор Атанасов - началник на кабинета на Българския патриарх и Димитър Арнаудов - сътрудник и преводач.

Срещата се организира по покана на Светейшия Вселенски патриарх Вартоломей. Тя ще се проведе под неговото председателство в Православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези.

Преди да решат дали Българската патриаршеска делегация ще участва нашите църковни дипломати бяха помолили да се изпълнят изискванията, поставени от Светия Синод на БПЦ-Българската патриаршия.

В писмото се изброяваха някои изисквания към предстоящата среща. Сред условията, които можеха да спрат присъствието на българска делегация в Шамбези, бе липсата на Дневен ред, по който да бъде проведен предстоящият Синаксис.

"Поради убеждението на Св. Синод на БПЦ-БП, че консенсус може да е налице само при присъствието на всички Поместни православни църкви, което е от изключителна важност и която позиция българският Св. Синод неизменно поддържа,

- предвид вероятността на въпросния Синаксис да присъства неканоничен представител на Църквата на Чешките земи и Словакия", българската църковна делегация очакваше първо изглаждането на възникналите спорни въпроси преди да даде съгласието си за участие.

Според комюникето на Вселенската Патриаршия от 18 януари 2016 г. "Синаксисът ще разгледа въпроси, свързани с подготовката на Светия и Велик Събор, за който бе решено да се свика през тази година.

В рамките на срещата ще бъде отслужена всеправославна св. божествена Литургия в свещения ставропигиален храм "Св. Павел". Тя ще бъде възглавена от Вселенския патриарх Вартоломей с участието на предстоятелите на Поместните православни църкви, съобщават от патриаршеския сайт.

На самата среща от страна на Вселенската Патриаршия наред с Вселенския патриарх Вартоломей ще участват и архиепископът на Америка Димитрий и Телмисоският архиепископ Йов. Съветници на патриарх Вартоломей ще бъдат Пергамският митрополит Йоан и митрополитът за Франция Емануил.

Лично участие в Синаксиса в Шамбези са заявили всички предстоятели на Поместните православни църкви с изключение на Антиохийския патриарх Йоан и Варшавския митрополит Сава, двамата - по здравословни причини, и Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним - по лични причини (според комюникето на Вселенската Патриаршия). Тези трима предстоятели ще бъдат представени от свои упълномощени представители.