"Не съм поставял стентове на здрави артерии." Това пише в позицията си до медиите д-р Петър Лазов, инвазивен кардиолог в МБАЛ Пазарджик по повод разследването на Нова телевизия и твърденията, че се поставят стентове на здрави пациенти.

В позицията си той обяснява, че в началото на юни месец тази година в кабинета му е дошъл за преглед пациент, който му казал, че наскоро е лежал в софийска болница и колегите там са решили, че има значимо стеснение на коронарна артерия и трябва да се постави стент.

Пациентът поискал второ мнение като заявил, че ще се премества да живее в Пазарджик и ако трябва да се постави стент, предпочита докторът да извърши манипулацията. След преглед д-р Лазов поискал да види диска от коронарографията.

Дискът не успял да се отвори на компютъра на доктора и пациентът предложил жена му да донесе друг диск. Тя обаче дошла с лаптоп, в който нямало диск, а запис на процедура в паметта и възпроизведен с програма DICOM.

По думите на лекаря с тази програма може да се премахват сцени, да се поставят сцени и така да се манипулира записа.

След като изгледал записа докторът заявил, че ще се наложи да се направи нова коронаграфия, като вероятно ще трябва да се постави стент в началото на дясната артерия, а аневризмата на ЛАД ще се лекува медикаментозно.

Д-р Петър Лазов заявява категорично, че оригинален диск от коронаграфията на този пациент не е виждал.

Проверяват случаи на поставяне на стентове на здрави хора в МБАЛ Пазарджик

Проверяват случаи на поставяне на стентове на здрави хора в МБАЛ Пазарджик

Болницата се проверява изцяло от различни държавни органи

В писмото си до медиите кардиологът отбелязва още, че 20 дни след случая е последвало интервю, като по думите му в голямата си част то е било изрязано и манипулирано така, че да излезе, че е гледал диска на пациента.

"Разговарях тази сутрин по телефона с професор Генчо Начев - той ми каза, че е гледал диск на пациент при който има здрави съдове, тоест няма аневризма на ЛАД и стеноза на дясната артерия. Двамата останахме със заключението, че сме гледали различни записи", пише още в позицията си Лазов.

Той е на мнение, че при проверка на дейността на отделението ще стане ясно, че значителен процент над 50% от процедурите завършват без поставяне на стент, съобразно състоянието на пациента.

Лазов отрича и твърдението, че е получавал заплата от 57 000 лв.

"Заплатата ми е в размер на около 1600 лв. месечно. Полученото ДМС е формирано въз основа на решение на Съвета на директорите на болницата и е в размер на 15% / а не 50 %/ от стойността на пътеката", пише в становището си кардиологът.

Той пояснява, че формирането ДМС е било в по-голям размер, тъй като неговият колега отсъствал по здравословни причини. По думите му сумата е съобразена със свършената работа.

Д-р Петър Лазов посочва, че според него това е лъжлива история, с която се цели да го злепоставят. Готов е да търси правата си в съда.