Повече от двама на всеки петима по света (43%) вярват, че следващата година ще бъде по-добра от последната. Това показва най-дългогодишното световно изследване на "Галъп интернешънъл", което обхваща над 38 000 пълнолетни граждани от 40 държави.

Резултатите показват също, че макар респондентите да са по-оптимистични за 2021 г., позитивните настроения не се отнасят за глобалната икономика.

46% смятат, че 2021 ще бъде година на икономически трудности, докато едва 25% вярват, че ще бъде година на икономически просперитет.

В глобален мащаб основно гражданите на Европейския съюз носят песимизма - 61% от хората в ЕС смятат, че 2021 г. ще бъде година на икономически трудности.

Въпреки това обаче 54% от световното население описват себе си като щастливи, докато само 14% казват, че са нещастни.

В България надеждата за по-добра 2021 г. е по-скоро крехка. 16% от запитаните българи вярват, че предстоящата година ще е по-добра от 2020 г., за 45% обаче тя ще е дори по-лоша, докато една четвърт очакват да е същата.

На 45% от българите не им е до празници

На 45% от българите не им е до празници

59% от сънародниците ни няма да се срещат с роднини и приятели

По този начин страната ни се нарежда сред топ 5 на песимистите по света, заедно с Италия, Хонконг, Полша и Република Корея.

Българите изглеждат силно песимистични и на фона на останалите държави от ЕС, където обобщеното ниво на песимизъм е 31% от всички запитани, а на оптимизъм - 35%.

От "Галъп" посочват, че песимистичният поглед към бъдещето е обичаен за нашето общество. В последните години обаче нивата на оптимизъм за бъдещето у нас се доближаваха до общите стойности за света - в края на 2019 г. 32% от пълнолетните българи са очаквали по-добра 2020 г., а 22% са смятали, че тя ще бъде по-лоша от 2019 г.

Кризата с коронавируса обаче е засегнала надеждите за по-благоприятно непосредствено бъдеще - особено след рязкото увеличаване на заболелите и починалите в последните месеци на 2020 и наложените нови ограничения.

80% от българите определят COVID-годината като лоша, 44% са песимисти за 2021 г.

80% от българите определят COVID-годината като лоша, 44% са песимисти за 2021 г.

74% обаче са имали достатъчно време за семействата си

Относно очакванията за икономическата ситуация настроенията у нас отново са по-скоро негативни. Едва 5% от българите очакват година на икономически просперитет, 64% смятат, че 2021 г. ще е година на икономически трудности, а 20% очакват икономическата ситуация в страната да е същата като през 2020 г.

Страната ни е сред топ 5 на негативните отговори и по този показател, заедно с Обединеното кралство, Австрия, Италия и Босна и Херцеговина.

На фона на Европейския съюз обаче България е близо до общите стойности по този показател. Сред жителите на ЕС 12% очакват икономически просперитет, 61% свързват 2021 г. с очакване за икономически трудности, а за 21% тя ще бъде същата в икономически план.

В края на тази година 41% от българите заявяват, че са по-скоро щастливи или много щастливи. 46% не се определят нито като щастливи, нито като нещастни, а 10% казват, че са нещастни или много нещастни.

Традиционно българите са по-скоро в долната част на класацията по отношение на личното щастие. И през тази година сънародниците ни изглеждат по-нещастни на фона на обобщените стойности на щастие по света (54% по света щастливи или много щастливи и 14% нещастни или много нещастни) и на средния европеец (50% в ЕС казват, че са щастливи или много щастливи, 12%, че са нещастни или много нещастни, а 37% са в междинната зона).

Въпреки това обаче изследванията в последните години сочат, че усещането за лично щастие у нас плавно укрепва.