Днес е Петковден - празникът на българската светица Петка Търновска, който се отбелязва от православната църква всяка година на 14 октомври.Тя е наричана още св. Петка Българска.

Преподобна Петка, именувана също Параскева, е живяла през ХI век. Родителите й били българи. Семейството живеело в градеца Епиват, в Тракия, на Мраморно море, между Силиврия и Цариград.

Един ден в църквата чула думите на Евангелието: "Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва!". Тези думи я развълнували силно и решила да ги изпълни.

Св. Петка просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци...

Името на света Параскева идва от гръцки и гозначава "петък". Това е денят на кръстната смърт на Спасителя.

Монахинята св. Параскева често се изобразява на икони и стенописи редом със св. Неделя в царски одежди, които са символ на Възкресението в неделния ден.

Днес мощите на светицата почиват в румънския град Яш. На 13 юни 1641 г. мощите на св. Петка са пренесени в новопостроения храм "Св. Три светители" в Яш.

Храмът е издигнат по времето на крал Василий Лупу и осветен от Молдовския митрополит Варлаам. В тази църква те са били съхранявани в готическата зала на Василий Лупу в параклиса, където след избухналия пожар по чудо остават невредими.

На 27 декември 1888 г. с благословението на митрополит Йосиф мощите й са пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш, където пребивават и до днес, утвърждавайки храма и града като главен център на поклонничеството в Румъния, напомня bg-patriarshia.bg.

Имен ден днес празнуват Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева, както и хората с варианти на тези имена.