Около обяд в басейновата дирекция в Плевен е постъпил сигнал от дежурния на граничната полиция при Видин за констатирано навлизане на петна, най-вероятно от нефтопродукти в българския участък на река Дунав в района на Ново село, предаде БНР.

Веднага е бил изпратен екип от експерти за извършване на проверка и вземане на проби. Към момента петното е с неустановени размери и плътност.

По-късно стана ясно, че замърсявването е петролно и е с трансграничен произход. Петното е регистрирано в началото на българския участък на река Дунав при устието на Тимок.

Петролното петно е с дължина 10 километра и ширина от 300-400 метра ширина. Замърсяването е с ниска плътност - 20-30 на сто.

Към полунощ край Видин се очаква да преминат разпокъсани петролни петна от леки нефтопродукти, които не се отлагат по бреговата ивица.

Екип от специалисти на Басейновата дирекция в Плевен, Районната инспекция по околната среда и водите в Монтана и лабораторията към Изпълнителната агенция по околната среда и водите са взели проби от дунавските води, които са дадени за изследване.

От началото на годината това е първият случай на трансгранично замърсяване на река Дунав.