Подписка до патриарх Неофит и до Светия Синод изпратиха представители на местната власт в Петрич, съобщи bTV. Причината е, че дългогодишният архиерейски наместник на Петричката духовна околия Ангел Кочев изненадващо е отстранен от поста си.

Енориашите искат незабавното му връщане и дори излязоха на протест. Един от доводите за отстраняването на свещеника била напредналата му възраст - 75 години.

"Събрали сме се, за да защитим духовния ни водач. Духовният лидер, който с годините се е доказал със своите качества като човек, който може да води своето паство. Защото отец Ангел Кочев досега не е отказал на нито един човек в града да бъде в негова подкрепа, в негова помощ - да води своето паство напред към духовно израстване", каза учителката Таня Димитрова.

По думите й той винаги е отстоявал тези качества. Ценностите му са доказани. През всичките тези години той е бил отдаден на хората и на своята служба. Отдаден на Църквата, категорична е Димитрова.

Според кмета на Община Петрич Димитър Бръчков с отстраняването на отец Кочев духовният мир в града е бил нарушен.

От местната управа се опасяват, че напрежението може да ескалира в следващите дни. Затова са решили да уведомят за недоволството на жителите патриарха и Светия синод - "за да е ясно какво мислят миряните в Община Петрич".