Годишната карта за градски транспорт в София вече ще може да се плаща на две вноски.

Това съобщават от "Демократична България", които са предложили доклада, а днес той е приет от СОС.

Целта на предложението е едновременно да бъдат облекчени семейните бюджети в една доста трудна година, но и да бъде стимулирано използването на градския транспорт, като годишната карта стане по-достъпна за повече граждани.

В първоначалното предложение на "Демократична България" беше предложено разсрочване на 2,3 или 4 вноски.

От ГЕРБ и Обединени патриоти обаче отказали да подкрепят разсрочването повече от 2 вноски. Мотивът бил, че ще създадат неудобства за ЦГМ и рискове за приходите на дружеството.

Според съветниците от "Демократична България" предложението за 3 вноски не само не създава риск за приходите на ЦГМ, но и предвижда минимално увеличение от 15 лв., с което да бъдат покрити именно административните разходи на ЦГМ.

"Идеята е да служим на гражданите на София. Това, че подобно нещо е неудобно за ЦГМ е едно от нещата, които най-малко трябва да ни вълнуват", заяви на днешното заседание на СОС общинският съветник от ДБ Веселин Калановски.

"Интересът на гражданите е основното в тази тема, а интерест на ЦГМ може да бъде гарантиран чрез прозрачна работа, организиране на разходи - нещо, от което това дружество е далече", подчерта председателят на групата Методи Лалов.