Почина министърът на финансите в правителството на Любен Беров - Стоян Александров, съобщи БНР. 

Александров е починал този следобед във ВМА, където е бил закаран след втори инсулт и последвало тежко падане, съобщи "24 часа" като се позовава на близки. Непосредствената причина за смъртта е сърдечна недостатъчност.

Първият си инсулт Александров е получил преди години.

Той е роден на 14 юни 1949 в село Илия, Кюстендилско. Завършва финанси и кредит във Висшия финансов стопански институт "Д. А. Ценов" в Свищов. Работи като преподавател във Висшия икономически институт "Карл Маркс" в София.

В началото на 90-те години на миналия век оглавява данъчното управление в Министерството на финансите, а през 1992 година става финансов министър в правителството на Любен Беров. По време на мандата му са завършени преговорите за преструктуриране на външния дълг на страната, плащанията по който са прекратени от правителството на Андрей Луканов през 1990 г. Въведен е и Данък добавена стойност (ДДС) от 1 април 1994 г.

След периода си на министър, Стоян Александров бе директор на Централна кооперативна банка, а по-късно става председател на Надзорния съвет на D банк. През 2003 г. е издигат от БСП за кандидат за кмет на Столична община, но губи на втория тур от Стефан Софиянски.