Почина бившият управител на Българската народна банка проф. Тодор Вълчев, съобщиха от БНБ.

От Управителния съвет на БНБ поднасят на семейството и близките му най-дълбоки съболезнования.

С богатия опит и професионализма си проф. Вълчев остави значима следа в историята на Централната банка по време на мандата си от 9 януари 1991 до 24 януари 1996 г. Той допринесе за утвърждаването ѝ като стабилна и ефективна институция в изпълнения с предизвикателства политически и икономически живот през периода на неговото управление, пише в съболезнователната телеграма от банката.

Тодор Вълчев е роден на 28 октомври 1922 г. в гр. София. През 1949 г. завършва Стопанския факултет на Софийския държавен университет. През 1953 г. защитава кандидатска дисертация по политическа икономия, а през 1978 г. - докторска дисертация в областта на международните икономически отношения. Специализирал е в Берлин и в Москва. От 1980 г. е професор.

През 1958 - 1988 г. Тодор Вълчев работи в Икономическия институт и в Центъра за Азия и Африка при БАН. През 1984 - 1988 г. ръководи отдел "Развиващи се страни" в Института за социални изследвания. През 1990 г. е избран за председател на Научния съвет за световно стопанство.

На 9 януари 1991 г. е избран от Седмото велико народно събрание за председател на БНБ. С влизането в сила от 29 юни същата година на новия Закон за БНБ е избран за управител на Банката.

След изтичане на мандата му проф. Вълчев работи за неправителствени организации. До 1997 г. е председател на Съюза на българските фондации и сдружения. Той е в ръководствата на Международната фондация "Св. Св. Кирил и Методий" и на фондациите "АЛМА" и "ХХI век".

Проф. Вълчев е бил член на Римския клуб, почетен член на мюнхенското Дружество за Югоизточна Европа и на Руската академия за икономически науки.

Проф. Тодор Вълчев ще остане емблематична фигура в най-новата история на Българската народна банка.

Поклон пред светлата му памет!