Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов нареди от началото на месец ноември да се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа у нас.

Необходимите действия за осигуряване на безопасното пътуване на шофьорите по високопланинските пътища и проходи като Петрохан, Троян - Кърнаре, Шипка, Предела, участъци в област Смолян и други се предприемат независимо от метеорологичната прогноза за добро време през следващите 10 дни.

Според заповедта на Атанасов подготовката за зимния сезон върви по график - АПИ провежда регионални работни съвещания за определяне готовността на екипите. В рамките на тази седмица започват и проверките на фирмите, които ще се грижат за пътната обстановка по републиканските пътища. Проверките целят да се инспектира наличната техника, суровини - сол, пясък, луга и други.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3 000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. Ще се осигурят около 100 000 тона сол, 300 000 тона пясък и други.

Агенция "Пътна инфраструктура" е наредила на директорите на 27-те областни пътни управления да следят прогнозите по райони и със завишено внимание да предприемат необходимите действия за обработка на пътищата във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

Агенция "Пътна инфраструктура" призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си и да сменят летните гуми със зимни. Агенцията апелира и водачите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.