Благодатният огън пристигна на родна земя, предаде "24 Часа". Донесе го делегация, оглавена от Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Той пристига у нас за 14 поредна година. 

Правителственият самолет кацна на Летище София след 19 часа днес.

Стотици духовници от цяла България чакаха, за да вземат частица от огъня, донесена от Божи гроб в Йерусалим часове преди Възкресение Христово. Те тръгват към епархиите и енориите, за да занесат Благодатния огън до полунощ. Благодатният огън е пренесен от Божи гроб в специални фенери.

Огънят ще бъде съхраняван в Синодалния параклис до около 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за Пасхалното богослужение.

Българската делегация взе Благодатния огън

Българската делегация взе Благодатния огън

Благодатният огън снизходи в храма на Божи гроб в Йерусалим

След богослужението Благодатният огън ще отиде до всяко кътче на България и за първи път предден на Република Македония. 

Припомняме, че Благодатният огън снизходи по-рано днес в храма на Божи гроб в Йерусалим като Йерусалимският патриарх Теофил III го предаде на събралите се поклонници в храма, сред които бяха и представителите на Българската православна църква.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Христовото Възкресение, за което свидетелства още апостол Петър, като то се смята за централното място в християнската вяра.

Снимка 349650

Източник: БГНЕС

Появата на благодатния огън в навечерието на православния Великден, който бива измолван от Йерусалимския патриарх, духовенството и хилядите поклонници, въпреки регулярността, се нарича "чудото на Благодатния огън".

За да се избегне и най-малкото подозрение, че при запалването му има човешка намеса, параклисът на Божи гроб се проверява за всякакви запалителни средства.

След това вратите на Божи гроб се запечатват с голяма пита пчелен восък. Върху него слагат печатите си духовниците от католическата, арменската и коптската църкви, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб.

При слизането на Благодатния огън в параклиса е само йерусалимският патриарх. Известно време пламъкът не топли и не пари. С него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма.

Оттам свещеният огън тръгва по целия свят.